TORREVIEJA - COSTA BLANCA - SPANIEN

Spanien är numera en modern demokrati och full medlem i EU.Landet har ca.40 milj invånare.

Avstånd från Sverige är från Stockholm 330 mil, från Göteborg 295 mil och från Travemunde 240 mil.

COSTA BLANCA

Den kuststräcka som i dag kallas Costa Blanca har inte fått sitt namn på senare år, utan för flera hundra år sedan. Alicante som är provincens huvudstad, har sedan ca 250 f.kr. varit en eftertraktad hamnstad, och man har utkämpat många strider för att försöka inta staden.Bl a har här varit fenicier, Greker, Kartager,Romare, Vandaler,Västgoter och Morer. De kom seglande på Medelhavet och när de såg kustremsan i solen så föreföll den helt vit. Därav namnet Costa Blanca.
De mest kända orterna på Costa Blanca är:

ALICANTE provinsens huvudstad. Här finns ca 275,000 invånare. Här finner du mycket sevärda affärer för shopping. Borgen uppe på berget i centrala staden är också värd ett besök. Den heter Santa Barbara (Castillo de Santa Barbara) och var tidigare Alicantes fängelse. Ta liften till toppen från Paseo de Gomis för en fin utsikt över hamnen och staden. Där uppe ovanför den sista badstranden före hamnområdet ligger borgen som tros vara av kartagiskt ursprung men det som nu återstår är i huvudsak från 1200- till 1500-talet.


ELCHE känd för sina palmer. Palmskogen, europas största och enda grundades av grekiska och feniciska handelsmän. Staden är också bekant för "la Dama del Elche" som man hittade på 1800-talet. Denna märkliga skulptur av en iberisk kvinna från 400-talet f kr med en ovanligt skivformad huvudbonad visar hur avancerat detta förromerska folk var. Originalet finns på Museo Arquelogoco i Madrid. Andra sevärdheter i Elche är den stora Basilica de Santa Maria från 1600-talet med en rikt dekorerad barockfasad av Nicolas de Bari. Huerta del Cura (öppet abr-siep 8,00-2100,oct-mar 8,00.-1900) en trädgård fylld av blommor , kungliga palmer , och den stora sjuarmade 150 år gamla jättepalmen.Vackert fridfullt och sevärd park.


BENIDORM är den perfekta orten för dej som vill ha ordentligt med hålligång. Här finner Du många turister, det spanska språket är nästan bortglömt i denna del, men vandra gärna runt i de gamla stadsdelarna där det finns mycket att se.Vill du ha en helkväll med proffsig mat och underhållning besök Benidorm Palace en av medelhavets största nattklubbar.Här finns också det nya nöjesfältet Terra Mitica samt Mundomar. I Benidorm finns det fler hotellsängar än i hela Grekland.


ORIHUELA en liten stad med anor från antiken bara tre mil från Torrevieja. Här kan du shoppa helt spanskt, marknad på tisdagar och även många intressanta kyrkor och museer att titta på, med tavlor bl a av Velasquez och Lopez.


LA MANGA Ligger fem mil söder om Torrevieja. Mycket tomt på vintern,men lever upp betydligt på sommaren. Här finns lite av varje att göra, men det största utbudet är nog vattensporterna.Den stora golfklubben som ligger ca två mil norr om La Manga har 2 ggr 18 hål där du kan sänka ditt handikapp och även äta gott på deras klubbhus.


CARTAGENA Gammal kartagisk hamnstad i Murcia-provinsen och ligger ca fem mil söder om Torrevieja.Staden skyddas från både land och hav.Bukten är nästan cirkelrund och den trånga öppningen mot havet är ytterligare hopdragen av en lång kaj.Fyra borgar vaktar inloppet och höjderna och det finns arsenal från 1700-talet .Spanska flottan har här en stor förläggning. Den tunga handelsutskeppningen omfattar export av bly, järn och zink från de närbelägna bergen och import av råolja till raffinaderierna vid Escombreras.Vid hamnen , nära stadshuset ligger den u-båt som uppfanns 1888 av ingenjören från trakten, Isaac Peral.
Spår av romarnas ockupation finns i resterna av ett forum, en amfiteater och en nekropol. Torre Ciega alldeles norr om järnvägsstationen är ett romerskt monument från 100-talet.


MURCIA är huvudstaden för provincen Murcia med ca 300,000 invånare. Staden grundades på en romersk plats av morerna på 700-talet och ligger på båda sidor om floden Segura. Utom katedralen och några fallfärdiga hus vid floden finns det få lämningar kvar av det gamla Murcia.Den är nu ett kommersiellt och industriellt centrum som är mest känt för sin fruktkonservindustri och sitt universitet.
Katedralen Plaza Cardenal Belluga började byggas redan på 1300-talet men den vackra barockfasaden tillkom inte förrän 1737. Interiören är huvudsakligen Gotisk och mest sevärd är det lysande Capilla de los Veles med sina fina valv och väggmålningar i renässans och mudejarstil.Sakristian kommer man in genom två platereskdörrar i trä och det finns flera magniofikt utsnidade plateresk och barockpaneler på väggarna.Från klocktornet har man en vidsträckt utsikt över staden och bergen och vidderna runtomkring.

TORREVIEJA

Torrevieja är beläget i provincen Alicante i Communidad Valenciana Spanien. Torrevieja har fått sitt namn efter ett gammalt torn som numera är restaurerat och finns beläget efter kusvägen strax norr om centrum vid Las Lomas. Invånarantalet stiger ständigt i Torrevieja och har nu passerat 100,000 mantalsskrivna . Under påskveckan och sommarmånaderna mångdubblas antalet innevånare till uppskattningsvis 400,000. Huvudinkomsterna för invånarna har förr varit fiske och salt men numera har turismen tagit över. Nere i hamnen kan man få se alla möjliga sorters fisk när båtarna kommer in frå medelhavet.Det fångas mycket bläckfisk och skaldjur villket serveras på de många fiskerestaurangerna i staden.

Salt utvinner man från saltsjöar som finns runt Torrevieja. Det mesta saltet exporteras och blir till vägsalt i norra europa men man har också en fabrik för framställning av bordssalt.Runt saltsjöarna Las Salinas finns ett rikt fågelliv ,rosa Flamingos m m och områdena har på senare år blivit naturreservat. Där kan man hitta fina strövområden för avkopplande promenader.Många tar sej också ett hälsogörande dopp i det salta vattnet villket skall vara nyttigt för reumatism,psoriasis,hjärtbesvär astma o alla möjliga krämpor.Skönt är det i alla fall att ligga och flyta som en kork i det varma vattnet.Det rekommenderas att ha med eget sötvatten att skjölja av sej med efter det salta doppet.

I Torrevieja har man marknad varje fredag förmiddag.Marknaden drar mycket folk och köpmän . Här kan du hitta det mesta från grönsaker, sällskapsdjur till kläder . Skor är mycket prisvärda och de produceras på fabriker häromkring (eller numera i china?).